15 MEI
2025
NNO onthutst over mogelijke verhuizing: “Onze toekomst staat op het spel”

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) vreest voor zijn voortbestaan als de plannen voor de nieuwe concertzaal worden doorgezet. Dat blijkt uit een brief die het orkest aan de gemeenteraad heet gestuurd. “Onze toekomst staat op het spel, voor de korte en de lange termijn.”
Er zijn veel zorgen binnen het orkest, zo blijkt uit de brief. “Over geld, over ons publiek, over de kwaliteit van het orkest, over de impact op onze medewerkers, over onze brede betekenis voor stad en Noord-Nederland.”
Eerder waren er plannen voor een groot alles-in-één muziekcentrum waar onder andere ook het conservatorium zou worden ondergebracht. Dit zou een levendige muzikale ‘hub’ worden. Begin april werd echter duidelijk dat dit plan te duur zou worden. Daarom ligt er nu een nieuw voorstel: een popzaal met ruimte voor 3.200 mensen, en een renovatie van de huidige Oosterpoort.
Binnen het NNO, dat nu veel gebruikmaakt van de grote zaal van De Oosterpoort, heerst “grote bezorgdheid”, voornamelijk over de jaren dat De Oosterpoort wordt gerenoveerd. Het orkest moet dan op een alternatieve concertlocatie gehuisvest worden. “Wij kennen daarvoor in Groningen stad geen geschikte locaties.”
Consequenties van (tijdelijk) verhuizen
Het NNO schat dat bij een tijdelijke verhuizing van vier jaar het orkest in het eerste seizoen mogelijk de helft van hun publiek kwijtraakt. In het laatste seizoen komt daar mogelijk nog 20 procent bovenop. Daarmee zou het orkest ruim 2 miljoen euro aan inkomsten mislopen. “Wij kunnen deze inkomsten niet missen.”
Ook moet de tijdelijke locatie geschikt zijn voor intensief gebruik. Het NNO geeft per seizoen ongeveer 30 concerten, en repeteert elke week gemiddeld vier dagen. “Daarnaast gebruiken we dagelijks inspeelkamers, kleedkamers, instrumentenopslag etc.” Een tijdelijke locatie moet dus aan veel eisen voldoen, wil het orkest zich comfortabel kunnen huisvesten.
Voordelen van alles-in-één muziekcentrum
Het orkest is voorstander van het initiële plan, namelijk een alles-in-één muziekcentrum bij het Hoofdstation. In het muziekcentrum zou onder andere het conservatorium worden ondergebracht, en dus zou de locatie ook een dagfunctie hebben in plaats van dat het alleen ‘s avonds wordt gebruikt. Dit zou betekenen dat het NNO, dat graag een groot publiek bereikt met klassieke muziek, een diversere groep zou bereiken.
Verder zou het overkoepelende muziekcentrum volgens het NNO een eigentijdse uitstraling en functie hebben, “die de komende 50 jaar ook nieuwe generaties concertbezoekers aanspreekt.” Het orkest wil niet in een gebouw terecht komen met een “museale uitstraling.”
Als laatste draagt het NNO aan dat ze nu al worstelen met de ruimte in De Oosterpoort. “Van beschikbaarheid van de Grote Zaal tot de akoestiek en van muziekinstrumentenopslag tot het ontbreken van ruimte voor ons kantoor.” Het orkest is dus bang dat bij het huidige plan van de renovatie De Oosterpoort deze problemen niet worden opgelost.
Het orkest eindigt de brief met een oproep: “Wij hopen op heroverweging van het voorgenomen besluit en op een constructief gesprek met de gemeente over de impact van een eventuele tijdelijke concertlocatie.”
Foto: Marijn Boeré
Meer weten over de bedrijvenverenigingen?
Wilt u meer weten over de bedrijvenverenigingen in Groningen? Het laatste nieuws lezen of ze volgen op Twitter? Klik dan hiernaast op één van de vier gebieden in de stad en u komt...
meer informatie




