14 MEI 2025

Kenniscafé XXL: Hoe maak je Groningse horeca toekomstbestendig?

Tijdens het Kenniscafé XXL op maandag kwamen tientallen ondernemers, studenten, docenten en experts samen. Ze praatten over de toekomstbestendigheid van de horecabranche.

Er waren verschillende sprekers bij het evenement. Gezinus Winters, de voormalige eigenaar van Wadapartja, pleitte voor lokale samenwerking. “Door samen te werken met lokale leveranciers bespaar je niet alleen kosten, maar versterk je ook de lokale economie.” Met zijn verhaal wilde Winters overbrengen dat duurzaamheid en economische groei hand in hand kunnen gaan. Overigens is Winters werkzaam bij Economic Board Groningen als vrijetijdsmakelaar. 

Joep Baks van AI-bedrijf UPPR vertelde over de mogelijkheden van AI voor horecaondernemers. Zo kan kunstmatige intelligentie bijvoorbeeld reserveringen aannemen, klantenservice bieden of helpen bij werving. Volgens Baks zorgt dit ervoor dat medewerkers meer tijd hebben voor échte gastvrijheid. 

Verder waren Wies van ‘t Slot en Odette Koster van uitzendbureau 365Werk te gast. Zij vertelden over de veranderende arbeidsmarkt: mensen willen meer flexibiliteit door bijvoorbeeld bij verschillende horecazaken tegelijk te werken. Volgens Van ‘t Slot en Koster speelt 365Werk hierop in door hun ‘frisse’ blik op sollicitatieprocessen: “Een cv is niet heilig meer. We kijken naar kwaliteiten en ook kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen een kans.” 

Kenniscafé XXL

Kenniscafé XXL wordt georganiseerd door Generation Hospitality en de Economic Board Groningen. Het doel van de Economic Board Groningen is om mkb’ers in de provincie Groningen te ondersteunen. 

Foto | Marketing Groningen

Gerelateerd
Kenniscafé XXL: Hoe maak je Groningse horeca toekomstbestendig?
Kenniscafé XXL: Hoe maak je Groningse horeca toekomstbestendig?